Voor deelnemers
Deelnemersinformatie Data en locaties Opdrachten Reglement Veelgestelde vragen
Voor scholen / leerbedrijven
Over de Jeugdvakwedstrijden Didactische toepassing
Meld je aan!

Reglement

Reglement Jeugd Vakwedstrijden voor de bakkerij

Regiowedstrijden:


1. Inschrijven
  • Je kunt je inschrijven als je een bakkersopleiding volgt op niveau 2, 3 of 4.
  • Je kunt je alleen inschrijven als je bent geboren na 1 januari 2001.
  • Je mag slechts in één wedstrijdklasse tegelijk meedoen.
  • Nadat je bent ingeschreven, kun je je klasse niet meer wijzigen. Merk je direct dat je een fout hebt gemaakt? Neem dan per mail contact op.
  • Je verklaart bij het inschrijven dat de producten die je inlevert, volledig door jou zelf zijn gemaakt.
  • Na inschrijving ontvang je per mail een bevestiging.
  • Inschrijven kan tot en met zondag 11 januari 2026.
  • Na de sluiting van de inschrijfperiode, (vanaf 12 januari 2026) ontvang je een herinneringsmail met jouw persoonlijke wedstrijdnummer. Let op deze is belangrijk om te onthouden om mee te kunnen doen aan de wedstrijd.
2. Inleveren van de producten
  • Lever de producten in op de juiste locatie, datum en tijd. De informatie is terug te vinden op onze website. Twijfel je, neem gerust contact op met jeugdvakwedstrijdenbakkerij@gmail.com of vraag dit na bij je docent.
  • Bij het inleveren van je producten moet je wedstrijdkaartjes invullen en toevoegen. Deze kun je vragen aan je docent.
  • Op het wedstrijdkaartje moet je invullen:
    • Jouw wedstrijdnummer. Zonder nummer kan je niet beoordeeld worden door de jury.
    • Een korte omschrijving van je product.
    • Iedere productgroep uit de opdracht omschrijf je op een apart kaartje.
  • Als je de producten niet zelf afgeeft, overleg dit dan met je docent.
  • Logo’s van school of bedrijf mogen niet zichtbaar zijn (let bijvoorbeeld op caisses of rondello’s).
  • Houd je aan de gewichten en hoeveelheden die in de opdracht staan.
  • Er mogen geen halffabricaten of mixen worden gebruikt.
  • Eigen presentatiemateriaal is niet toegestaan. Jeugdvakwedstrijden zorgt voor materiaal dat je kunt gebruiken.
  • Studenten op niveau 4 leveren naast de praktijkopdracht ook een wedstrijdboekje in met uitleg over de gekozen producten en de receptuur. Dit is een verplicht onderdeel.
  • Voldoet een product niet aan de voorwaarden, dan word je gediskwalificeerd en worden je producten niet beoordeeld.
3. Jurering
  • Een onafhankelijke jury beoordeelt jouw producten. De jury ziet alleen wedstrijdnummers, geen namen of scholen.
  • De jury bestaat uit vakmensen uit de praktijk. Werkgevers beoordelen nooit een klasse waar hun eigen medewerkers of stagiairs aan deelnemen.
  • Bij een gelijke eerste plaats bepalen de jury en de wedstrijdsecretaris wie de winnaar is.
  • De prijsuitreiking vindt plaats op de regiowedstrijdlocatie.
  • De regiokampioen kan alleen door naar het Nederlands Kampioenschap als minimaal een 7,0 is behaald.
  • 5 regiokampioenen strijden op woensdag 15 april in Eindhoven om de titel Nederlands Kampioen. Je ontvangt hiervoor een persoonlijke uitnodiging.
  • We streven erna dat een NK start met 5 deelnemers per klasse. Is er in een regio geen deelnemer of winnaar in een bepaalde klasse, dan kan landelijk een plek vrijkomen. De beste nummer 2 (landelijk, op basis van punten) krijgt in dat geval een wildcard.
  • Het is mogelijk om als nummer 2 toch Nederlands kampioen te worden als je dus meedoet met een wildcard.
  • Het juryrapport is 24 uur na de wedstrijd online in te zien. Om je rapport in te lezen gebruik je je wedstrijdnummer en geboortedatum.
  • Een juryrapport is alleen voor de deelnemer inzichtelijk. Je bepaalt zelf of je dit wil laten zien aan een ander.
4. Diskwalificatie
  • Voldoet een product niet aan de eisen van de opdracht dan kan je gediskwalificeerd worden.
  • Als je gediskwalificeerd wordt zullen we er alles aan doen om de student uit te leggen waarom hiervoor gekozen is.
5. VIP-middag
  • Regiowinnaars en wildcardwinnaars krijgen een uitnodiging om deel te nemen aan de VIP-middag in Eindhoven. Dinsdag 10 maart.
  • Deze middag wordt georganiseerd om kennis te maken met de NK-wedstrijdlocatie, elkaar te ontmoeten en vragen te stellen aan de organisatie.
  • De middag is feestelijk, inspirerend en informatief.
  • Al de informatie over deze middag ontvang je per mail nadat al de regiowedstrijden zijn afgelopen.
  • Tijdens de VIP-middag is het mogelijk om alvast wedstrijdkaartjes mee te nemen, zodat je die al kan invullen.

Nederlands Kampioenschap:


1. Algemeen
  • Tijdens het NK maak je producten tegelijk met de andere deelnemers, op dezelfde locatie (Summa College Eindhoven).
  • De aanvang voor niveau 4 is om 08.00 uur.
  • De aanvang voor niveau 2 en 3 is om 09.00 uur.
  • Bij aankomst meld je je aan, krijg je een naambadge en vragen we je om alvast om te kleden. Zorg dat je je volledige werkkleding meeneemt.
  • Bij het binnengaan van een lokaal worden je grondstoffen gecontroleerd. Afgewogen grondstoffen zolang ze enkelvoudig zijn. (Geen halfabricaten of mixen).
  • Niveau 4 start om 08.30 uur en heeft 7 uur werktijd om al de producten te maken.
  • Niveau 2 en 3 starten om 09.30 uur en hebben 5 uur werktijd om al de producten te maken.
  • Je deelt samen een ruime werkbank met een andere deelnemer.
  • Een lokaalvertengwoordiger beoordeelt of je voldoet aan de eisen gedurende de wedstrijd:
    • Grondstoffencheck
    • Juiste aantallen van produceren en in te leveren van de opdracht
    • Hygiënisch werken
    • Sociaal gedrag naar andere deelnemers en de organisatie

    Zodra één van deze punten niet op orde is, dien je deze aan te passen anders kan diskwalificatie plaatsvinden.
2. Grondstoffen, materialen en machines
  • Je mag alleen enkelvoudige grondstoffen meenemen. Deze worden op de wedstrijddag gecontroleerd bij binnenkomst van het lokaal.
  • Halffabricaten of mixen zijn niet toegestaan.
  • Alle grondstoffen mogen vooraf afgewogen zijn, mits ze gescheiden blijven en nog niet gemengd zijn.
  • Uitzonderingen: Bepaalde samengestelde grondstoffen zijn toegestaan, zie onderaan de pagina bijlage 1: Uitzonderingen – samengestelde grondstoffen.
  • Voor brood mag een kookstuk, poolish, liquid levain of stiff levain meegenomen worden.
  • Eigen machines meenemen mag niet. Alles wat je in principe nodig hebt is aanwezig. Wil je toch graag gebruik maken van een eigen apparaat, neem contact op met de wedstrijdsecretaris om dit af te stemmen.
  • Eigen kleinmateriaal mag je wel meenemen. (spuitmondjes of bijvoorbeeld speciaal gemaakt mallen)
  • Het gebruik van apparaten of materialen die een vaktechniek vervangen is verboden.
  • In de bakkerij voor niveau 2 mogen maximaal 3 lichtbruine broodkratten van 60x40cm worden meegenomen.
  • In de bakkerij voor niveau 3 en 4 mag een kar in de bakkerij staan voor 60x40cm platen of een smalle krattenkar.
  • Tijdens de VIP-middag krijgt een deelnemer een rondleiding door de bakkerij. Vragen over grondstoffen en machines kunnen hier altijd worden gesteld.
3. Hygiëne en veiligheid
  • Een deelnemer kan enkel de bakkerij betreden in volledige werkkleding.
  • Werk altijd netjes, veilig en volgens de hygiënevoorschriften.
  • Als je dit niet doet, kan de lokaalvertegenwoordiger je laten stoppen totdat je hebt opgeruimd. De tijd loopt dan wel door.
  • Gebeuren er ongelukken of zijn er ongemakken, meld je direct bij een lokaalvertegenwoordiger.
4. Producten en presentatie
  • Je maakt alle producten en onderdelen op de wedstrijddag.
  • De NK-opdracht kan in aantallen anders zijn dan de regio-opdracht. Deze opdracht wordt tijdig gedeeld met je om hier op voor te bereiden.
  • Lever de juiste aantallen in:
    • Kleinbrood: Hier mogen maximaal 30 stuks per opdracht gemaakt worden. Je kunt de mooiste uitkiezen voor de showtafel.
  • Presenteer de aantallen van de NK-opdracht op de showtafels. Je wedstrijdnummer bepaalt de plek van presenteren.
  • Het is niet toegestaan om eigen presentatiemateriaal mee te nemen. Jeugd Vakwedstrijden zorgt voor presentatiemateriaal die gebruikt wordt.
  • Leg altijd een wedstrijdkaartje naast je producten. Hierop staan je wedstrijdnummer en een korte omschrijving van het product.
  • Zodra je klaar bent, mag je de producten gaan presenteren. Je mag hiervoor hulp vragen aan een ander.
  • Na het inleveren dien je mee te helpen met het opruimen van de bakkerij.
5. Diskwalificatie
  • Voldoet een product niet aan de eisen van de opdracht dan kan je gediskwalificeerd worden.
  • Een lokaalvertegenwoordig checkt iedere deelnemer vooraf en tijdens de wedstrijd op de volgende punten:
    • Grondstoffencheck
    • Juiste aantallen van produceren en in te leveren van de opdracht
    • Hygiënisch werken
    • Sociaal gedrag naar andere deelnemers en de organisatie
  • Voldoet een deelnemer niet aan bovengenoemde eisen wordt dit kenbaar gemaakt aan de deelnemer. Past een deelnemer zijn werkzaamheden niet aan, kan dit een reden zijn tot diskwalificatie.
  • Als je gediskwalificeerd wordt zullen we er alles aan doen om de student uit te leggen waarom hiervoor gekozen is.
6. Jurering
  • De jurering start om 15.45. Het is daarna niet meer mogelijk spullen te presenteren.
  • Een onafhankelijke jury beoordeelt jouw producten. De jury ziet alleen wedstrijdnummers, geen namen of scholen.
  • De jury bestaat uit vakmensen uit de praktijk. Werkgevers beoordelen nooit een klasse waar hun eigen medewerkers of stagiairs aan deelnemen.
  • Bij een gelijke eerste plaats bepalen de jury en de wedstrijdsecretaris wie de winnaar is.
  • De titel Nederlands kampioen kan alleen worden behaald bij een minimum score van een 7,0.
  • Het juryrapport is 24 uur na de wedstrijd online te zien. Om je rapport in te lezen gebruik je je wedstrijdnummer en geboortedatum.
  • Een juryrapport is alleen voor de deelnemer inzichtelijk. Je bepaalt zelf of je dit wil laten zien aan een ander.
  • Een eindklassement van het NK wordt op de website gepubliceerd alleen met de behaalde punten.
7. Prijsuitreiking en bezichtiging showtafels
  • Bezichtigen van de showtafels is voor iedereen toegankelijk vanaf 18.30 uur.
  • De prijsuitreiking start om 19.00 uur en zal ongeveer een uur duren.
  • Producten die gepresenteerd staan, mogen mee naar huis gebracht worden als je dat zelf graag wilt. Dit mag pas na afloop van de avond. Let op dat de presentatieruimte niet gekoeld is en daardoor sommige producten hun houdbaarheid verliezen.
8. Overige regels
  • Reiskosten van deelnemers, ouders en docenten zijn voor eigen rekening.
  • De stichting zorgt voor lunch en diner voor de deelnemers.
  • De stichting is WA-verzekerd voor alles wat met de wedstrijd te maken heeft, maar niet voor verlies/diefstal van persoonlijke spullen.
  • Mobiele telefoons, tablets en andere apparaten zijn tijdens de wedstrijd verboden.
  • Met deelname geef je toestemming dat je naam, foto’s en video’s gebruikt mogen worden voor publicaties.
  • Houd je aan de regels en respecteer de beslissingen van de jury.
  • Dit reglement is bedoeld om duidelijkheid te brengen voor deelnemers en juryleden.
  • Daar waar dit reglement in voorziet en niet in voorziet, is de beslissing van de wedstrijdsecretaris en het bestuur bepalend.
  • Wijzigingen zijn te allen tijde onder voorbehoud.

Bijlage 1: Uitzonderingen – samengestelde grondstoffen


De volgende samengestelde producten mogen gebruikt worden, omdat ze vaak onderdeel zijn van de standaard werkwijze in de Nederlandse bakkerij.

Wil je iets gebruiken wat niet in de lijst staat en niet enkelvoudig is? Informeer bij de wedstrijdsecretaris of dit mag of niet.

Let op: een product volledig zelf bereiden kan op alle niveaus. Vraag om hulp aan je docent of praktijkbegeleider als je hier niet uitkomt.

Broodverbetermiddelen:
  • Hardbrood BVM
  • Zachtbrood BVM
  • Gevuld brood BVM
  • Grootbrood BVM
Samengestelde grondstoffen:
  • Amandelspijs of banketspijs
  • Gekonfijte vruchten
  • Noten-pâtes
  • Marsepein
  • Naturel afdekgelei
  • Gekleurde cacaoboter
  • Kleurstoffen
  • Decoratiesuiker
  • Ovex
  • Shine-glansmiddel
  • Fondant
  • Icing
  • Roompoeder R (kookmethode)
  • Koudbindmiddel
Uitzondering alleen voor niveau 2:
  • Jam of confituur
  • Instant roompoeder
Stichting Jeugd Vakwedstrijden DrukHelden