Aanmelden en verloop van de regiowedstrijd
Wanneer mag je mee doen?
- Als je een bakkerij-opleiding volgt op niveau 2, 3 of 4.
- Als je bent geboren na 2001.
Hoe verloopt de wedstrijd?
- In vijf regio's organiseren we in de eerste maanden van het jaar de regiowedstrijden. De winnaar van elke regio mag meedoen aan het Nederlands kampioenschap op woensdag 15 april.
Moet je de producten op de wedstrijd-locatie maken?
- Voor de regiowedstrijd hoef je enkel de producten in te leveren bij de regio waarvoor je je hebt ingeschreven. Let wel op de eindtijd! Je maakt de opdracht op school of bij je stagebedrijf. Voor het inleveren krijg je een kaartje waarop je jouw wedstrijdnummer schrijft met daarbij een omschrijving van je producten.
Mag ik hulp krijgen van iemand bij het bereiden van mijn producten?
- Nee, de wedstrijd is op eigen kracht. Je tekent ook een verklaring waarin staat dat alleen jij de producten hebt gemaakt. Uiteraard mag je tijdens het oefenen wel om hulp vragen.
Voor welke klasse geef ik me op?
- De wedstrijden zijn verdeeld in acht verschillende klassen binnen niveau 2, 3 en 4. Het is ook mogelijk om één niveau hoger in te schrijven dan het leerniveau dat je volgt. Overleg even met je docent en bekijk wat in jouw geval de beste keuze is.
- Uitzondering: Zelfstandig werkend Brood/Banket of Brood en Banketbakker in leerjaar 1 mogen zich inschrijven in de klasse uitvoerend.
Wat moet ik maken?
- Wat je gaat maken hangt af van de klasse waarvoor je gaat inschrijven. Bekijk hiervoor de opdracht op de website. Maak de opdracht eigen, maar houd je wel aan de regels van het reglement.
Waar kan ik oefenen?
- De producten die je wilt maken kun je oefenen op school of bij je leerbedrijf. Het is zeker aan te raden om vaker te oefenen, zo perfectioneer je jouw producten en krijg je steeds beter inzicht hoe lang je er mee bezig bent.
Wie beoordeelt de producten?
- De producten worden door een professionele vakjury gekeurd. De jury beoordeelt alleen op wedstrijdnummer en weet dus niet van wie de ingeleverde producten zijn.
Hoe weet je of je gewonnen hebt?
- Vanaf 19.00 uur kun je de producten bezichtigen. Om 19.30 uur start de prijsuitreiking. Hier hoor je wie er gewonnen heeft!
Waar kan ik het juryrapport inzien?
Er wordt digitaal gejureerd. Het volledige juryrapport voorzien van positieve feedback en je behaalde punten is terug te vinden 24 uur na de regiowedstrijd. Je kunt
hier privé inloggen om je juryrapport in te zien.
Waar wordt het Nederlands kampioenschap gehouden?
- Als je dé regiokampioen bent van je klasse, dan word je uitgenodigd mee te doen aan het Nederlands kampioenschap. Dit jaar wordt dit gehouden bij het Summa college in Eindhoven.
Wanneer is het Nederlands kampioenschap?
- Het Nederlands kampioenschap is op woensdag 15 april.
Waar kan ik terecht als ik vragen heb?
- Heb je vragen over de wedstrijd bekijk dan eerst onze website. Wellicht vind je hier je antwoord al. Kom je er niet uit, dan helpen we je graag! Mail je vraag naar jeugdvakwedstrijdenbakkerij@gmail.com.
- Heb je een vraag over de regio, dan kan je ook altijd je docent om hulp vragen.
Tot wanneer mag ik me inschrijven?
- Je kunt je inschrijven tot en met zondag 11 januari. Leuk als je meedoet dit jaar!
Kost het geld om mee te doen?
- Nee! We zijn superblij met al onze sponsoren die deze wedstrijd mogelijk maken.
Over de opdracht
UITVOEREND BROODBAKKER NIVEAU 2
Wat houdt gevuld zacht kleinbrood met minimaal 70% vulling in?
- Je kunt hier denken aan bijvoorbeeld krentenbollen natuurlijk. Denk vooral na wat nog meer mogelijk is als je dit als uitgangspunt neemt.
Wat houdt ongevuld zacht of krokant kleinbrood, waarvan 2 modellen of manieren van afwerking in?
- Je moet hier 2 verschillende technieken in opmaken laten zien. Dus 2x 4 broodjes maken van hetzelfde deeg.
UITVOEREND BROOD- EN BANKETBAKKER NIVEAU 2
Wat houdt gevuld zacht kleinbrood met minimaal 70% vulling in?
- Je kunt hier denken aan bijvoorbeeld krentenbollen natuurlijk. Denk vooral na wat nog meer mogelijk is als je dit als uitgangspunt neemt.
Wat houdt gevuld stukswerk van zetdeeg of korstdeeg (maximaal 100 gram, geen natte afwerking) in?
- Denk eraan dat je iets kiest wat je normaal los zou kunnen kopen bij een bakker, Een gevulde koek is natuurlijk waar je snel aan denkt, maar denk gerust breder dan dat.
UITVOEREND BANKETBAKKER NIVEAU 2
8 identieke gebakjes, bestaande uit minimaal 3 verschillende structuren en smaken, wat bedoelen jullie hiermee?
- Een gebakje moet minimaal bestaan uit 3 elementen. Bijvoorbeeld biscuit-compote-slagroom, of een slofbodem, banketbakkersroom en jam. Meer elementen mag je uiteraard toevoegen aan je gebakje. Een chocolade decoratie telt niet mee als één van de structuren van je gebakje.
Wat houdt gevuld stukswerk van zetdeeg of korstdeeg (maximaal 100 gram, geen natte afwerking) in?
- Je mag in deze opdracht kiezen of je bijvoorbeeld een rondo gaat maken of een luxe appelflap. Wat niet mag zijn natte afwerkingen, Dus een tartelette afmaken met meringue is niet toegestaan. Dan wordt het meer een gebakje. Let wel op dat het hier om stukswerk gaat. Dus kies iets wat je normaal gesproken per stuk los koopt bij een bakker. Dus geen pakje speculaasjes bijvoorbeeld.
ZELFSTANDIG WERKEND BROODBAKKER NIVEAU 3
4 stuks grootbrood, waarvan 2 modellen (450-900 gram), wat bedoelen jullie daarmee?
- Je moet vanuit 1 deeg 2 manieren van modeleren laten zien.
Getoerd-gerezen deeg: 10 ongevulde croissants (65-75 gram), wat bedoel je daarmee?
- We bedoelen hiermee de klassieke croissant.
10 stuks gevuld* met meegebakken vulling, vorm naar eigen inzicht (80-90 gram). Mag ik daar banketbakkersroom achteraf inspuiten?
- Het is toegestaan om vullingen of afwerkingen na het bakken toe te voegen. Dit mag alleen niet meer zijn dan 20% van het totale product.
Mag ik mijn koffiebroodjes ook maken van getoerd-gerezen deeg?
- Nee, je moet hiervoor apart een luxe gerezen deeg maken
ZELFSTANDIG WERKEND BROOD- EN BANKETBAKKER NIVEAU 3
3 stuks gevuld grootbood, minimaal 50% doorgedraaide hartige vulling (450-900 gram) en 3 stuks gevuld grootbood, minimaal 50% doorgedraaide zoete vulling (450-900 gram) Is dit 1 deeg?
- Dit kunnen 2 verschillende degen zijn vanaf het begin, maar dat hoeft niet. Uiteraard wil je wel een top product neerzetten. Kijk goed naar de tijd dat je wel uitkomt met de andere opdracht. Simpel kan ook heel goed zijn.
8 identieke gebakjes, bestaande uit minimaal 3 verschillende structuren en smaken, wat bedoelen jullie hiermee?
- Een gebakje moet minimaal bestaan uit 3 elementen. Bijvoorbeeld biscuit-compote-slagroom, of een slofbodem, banketbakkersroom en jam. Meer elementen mag je uiteraard toevoegen aan je gebakje. Een chocolade decoratie telt niet mee als één van de structuren van je gebakje.
ZELFSTANDIG WERKEND BANKETBAKKER NIVEAU 3
2 identieke (dessert)taarten (6-8 personen) Opbouw bestaat minimaal uit 4 verschillende structuren en smaken. Moet je deze taarten glaceren?
- Nee, dat hoeft niet, je kunt heel veel verschillende manieren van afwerken bedenken die heel mooi kunnen zijn. In deze klasse telt het uiterlijk van de taart zeker mee.
Moet een (dessert)taart opgebouwd zijn uit mousse?
- Nee, je kunt ook denken aan een strak gemaskeerde bruidstaart bijvoorbeeld? Je mag zelfs een eigen invulling geven van bijvoorbeeld een Wener kersen taart. Zolang het maar uit 4 verschillende structuren en smaken bestaat. (koekbodem, frangipane, kersencompote, slagroom, schuim)
15 identieke bonbons met minimaal 2 verschillende vullingen, moet ik hiervoor de chocolade zelf tempereren?
- Ja, je moet in deze klasse aantonen dat je de chocolade zelf handmatig kunt laten kristalliseren.
PATISSIER
Heeft het wedstrijdboekje een vast format?
- Nee, maak iets wat voor jou werkt en past. Of het echt een boekje wordt, of dat je een insteekhoes gebruikt is aan jou. Kies wat je het mooiste vindt om in te leveren. Aan welke eisen moet het wedstrijdboekje aan voldoen? Het boekje moet minimaal bevatten:
- Een uitleg van je gekozen producten. Dit kan bijvoorbeeld voldoende toelichting zijn: “Mijn vakantie in Parijs heeft me geïnspireerd om de Franse klassiekers terug te laten komen op mijn tafel.”
- Uitgewerkte receptuur van de totale opdracht.
- Let op dat je niet je naam zet op het boekje ivm jureren.
Moet ik de chocolade voor mijn bars en decoratie zelf tempereren?
- Ja, ook voor niveau 4 vragen we je dit zelf te doen. Je moet kunnen aan dat je het chocoladewerk ook handmatig goed beheerst.
Klopt het dat je voor het NK extra werktijd krijgt?
- Ja, dat klopt! voor niveau 4 mag er 7 uur gewerkt worden aan de opdracht. Voor niveau 2 en 3 is dit 5 uur.
BOULANGER
Heeft het wedstrijdboekje een vast format?
- Nee, maak iets wat voor jou werkt en past. Of het echt een boekje wordt, of dat je een insteekhoes gebruikt is aan jou. Kies wat je het mooiste vindt om in te leveren. Aan welke eisen moet het wedstrijdboekje aan voldoen? Het boekje moet minimaal bevatten:
- Een uitleg van je gekozen producten. Dit kan bijvoorbeeld voldoende toelichting zijn: “Mijn vakantie in Parijs heeft me geïnspireerd om de Franse klassiekers terug te laten komen op mijn tafel.”
- Uitgewerkte receptuur van de totale opdracht.
- Let op dat je niet je naam zet op het boekje ivm jureren.